Zdrowie

Witamina C

Witamina C – Wiele osób uważa cytrusy za ich główne źródło. Skąd wzięła się ta wiara, nie wiadomo. Niektórzy uważają, że im bardziej cierpki owoc, tym więcej ma witaminy C. Jest to jednak nieporozumienie. Ile witaminy C zawierają owoce cytrusowe? Czy cytryny mają najwięcej witaminy C? Odpowiedzi na wszystkie te pytania udzielamy w poniższym poradniku.

Co to jest witamina C?

Wbrew pozorom witaminy C nie ma w cytrynach, ale w papryce. Dokonał tego węgierski naukowiec w 1928 roku, a więc nie tak dawno. Witamina C jest również znana jako kwas askorbinowy, a nazwa tej witaminy pochodzi od szkorbutu, choroby znanej również jako choroba marynarzy, ponieważ wielu marynarzy zmarło na morzu z powodu niedoboru witaminy C.

Witamina C jest przeciwutleniaczem i makroskładnikiem odżywczym o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych i przeciwagregacyjnych. Witamina C chroni przed chorobami serca i miażdżycą poprzez neutralizację wolnych rodników uszkadzających DNA komórkowe. Dzięki niej zostaje wzmocniona odporność ze względu na wyraźny wzrost aktywności limfocytów B i T, dlatego nie jest bezzasadne zalecenie spożywania kwasu askorbinowego przy przeziębieniach i grypie.

Ile witaminy C zawierają owoce cytrusowe?

Witamina C
Witamina C

Wbrew pozorom owoce cytrusowe nie są bogate w witaminę C. Zawierają mniej witaminy C niż m.in. czarna porzeczka, dzika róża czy natka pietruszki. osobliwość? Ale to nie znaczy, że cytrusy w ogóle go nie mają, ponieważ mają ich pod dostatkiem. Na przykład tylko jedna pomarańcza może zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy. Produkty bogate w witaminę C warto spożywać, ponieważ wzmacnia odporność, uczestniczy w syntezie czerwonych krwinek, korzystnie wpływa na skórę i poprawia cerę. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem. Biała część skórki owoców cytrusowych zawiera duże ilości flawonoidów. Te z kolei wpływają na wchłanianie witaminy C. Czasami więc opłaca się spożywać cytrusy bez całkowitego usuwania białej, miękkiej skórki.

Grejpfrut zawiera najwięcej cytrusowej witaminy C w ilości 61 mg na 100 gramów produktu. Z drugiej strony cytryny zawierają 53 mg witaminy C na 100 gramów, pomarańcze 50 mg, grejpfruty 38 mg, a limonki 29 mg. Opłaca się jeść te z naszych ulubionych owoców, które są dla nas przyjemnością, a nie torturą.

Cytrusy najzdrowsze zimą

Owoce cytrusowe są w Polsce dostępne przez cały rok, ale nie wszyscy wiedzą, że letnie cytryny i inne owoce cytrusowe pochodzą z Afryki, Australii i Stanów Zjednoczonych. Owoce sprzedawane zimą dojrzewają na półkuli północnej. W Polsce często można kupić hiszpańskie pomarańcze i mandarynki, tureckie grejpfruty, a także cytryny i izraelskie grejpfruty. Owoce cytrusowe spływają zza oceanu przez kilka tygodni, natomiast owoce cytrusowe pochodzące z Europy trafiają na polski rynek w ciągu 2-5 dni po zbiorach. Owoce cytrusowe są świeższe. Przed zakupem owoców warto dokładnie obejrzeć każdy owoc. Wszelkie przebarwienia mogą wskazywać, że rozpoczęła się choroba lub rozkład. Najwyższą jakością charakteryzują się owoce pozbawione defektów, przebarwień i zmarszczek.

Jeśli to nie cytryna, to co to jest?

Produkty naturalne zawierające witaminę C to głównie produkty pochodzenia roślinnego, takie jak owoce i warzywa. Ilość witaminy C zależy od wielu czynników, głównie odmiany, miejsca uprawy surowca czy metody obróbki cieplnej. Warzywa zawierające najwięcej witaminy C to pietruszka (269 mg/100 g), papryka, brukselka i brokuły.

Ale co z owocami? Najlepszym źródłem witaminy C w owocach jest rokitnik zwyczajny, który zawiera aż 900 mg witaminy C na 100 gramów produktu. Owoce dzikiej róży są coraz częściej spotykane w herbatach owocowych wraz z cytrynami, a także zawierają dużą ilość witaminy C. Czarne porzeczki, truskawki, kiwi i grejpfruty również zawierają duże ilości witaminy C.

Jak uniknąć utraty witaminy C?

Witamina C to witamina bardzo wrażliwa na różne zabiegi termiczne. Obróbka cieplna (taka jak gotowanie, pieczenie lub smażenie) może znacznie obniżyć poziom kwasu askorbinowego w żywności zawierającej witaminę C. Podczas obróbki cieplnej (np. gotowania) utrata kwasu askorbinowego może sięgać nawet 50%.

Witamina C jest jedną z witamin łatwo rozpuszczalnych w wodzie. Podczas gotowania i innych procesów gotowania woda nasiąka duże ilości witaminy C w wywarach. Dlatego najlepszym sposobem na zachowanie kwasu askorbinowego w pokarmach roślinnych jest gotowanie na parze lub spożywanie surowych warzyw i owoców.

Aby utrzymać wysoki poziom witaminy C w produktach pochodzenia roślinnego, warto fermentować i zamrażać żywność. Podczas procesu marynowania w procesie fermentacji zachodzi reakcja kwasowa, która sprzyja stabilności witaminy C. Z drugiej strony zamrażanie jest jednym z najlepszych sposobów na utrzymanie świeżości owoców i warzyw bez utraty ich wartości odżywczych. Nieodpowiednie przechowywanie żywności, takiej jak ziemniaki, może również prowadzić do strat kwasu askorbinowego.